Hírek

Elérhetőségek

Sárközi Ákos

1994-ben költözött Újlengyelbe szüleivel és testvéreivel. Innen indult szakmai karrierje is. Első munkahelye is Újlengyelhez kötődik. Kreativitásának első lépései fotózással, az újlengyeli hétköznapok, emberek megörökítésével kezdődött. Mint minden fiatal, aki keresi az eszközt gondolatvilága és kreativitása kifejezéséhez, Ákos is eszközöket keresett, amit végül a "Szakácsművészetben" talált meg!
Első példaképe a Nagymamája, aki szintén szakács volt, majd Édesanyja később Anyósa főztjeiből is merített. Sok konyhában megfordult, végigmászva a sikerhez vezető göröngyös lépcsőfokokat.
A budapesti Vista Cafe után a Dorottya Udvar nagy kapacitású konyháját vezette. Innen került az Alabárdos étterembe Bicsár Attila séf mellé helyettesnek. Az igazi kreatív munka itt kezdődött a kiváló séf mellett és támogatásával.

Innen indult 2007-ben a "Hagyomány és Evolúció" Szakácsversenyen ahol első helyen került a döntőbe: "Minden zsűritagnál első helyen végzett, így abszolút első: Sárközi Ákos, sous chef, Alabárdos. Étele több zsűritagtól 15 pontot kapott, vagyis egy Michelin-csillagos szintnek ítélték tányérját."
Ezt követően Portugáliában a két Michelin csillagos Villa Joyában volt lehetősége ismereteket szerezni melyet az Alabárdos, később és jelenleg is a Borkonyhában kamatoztat.

„Mi a konyhafilozófiám? Szeretnék egy ízekben gazdag konyhát vinni. Ha mégis valamilyen stílust kell meghatároznom, akkor azt mondanám, hogy „szabad". Sok esetben az erdélyi konyha ízeiből szeretnék meríteni, de szívesen nyúlok más nemzet alapanyagaihoz, akár a spanyol, a francia vagy az olasz konyháról beszélünk. Szeretném a régi magyar konyha sokszínűségét a mai szemlélet és konyhatechnológia felhasználásával megmutatni."

Sárközi Ákos 2014-ben a Borkonyhában elnyerte a világ talán legnagyobb gasztronómiai elismerését a Michelin csillagot! A sok cikkből egy, ahol nem titkolja, hogy Újlengyel is konyhája alapanyagainak egyik forrása.
http://mno.hu/etelesital/a-michelin-csillagos-sef-aki-szinekkel-foz-1216517
http://magyarkonyhaonline.hu/sefportrek/sarkozi-akos

2014 PLAYBOY MAN OF THE YEAR: SÁRKÖZI ÁKOS
Az év emberét rengeteg szál köti Újlengyelhez. Nagymamája, szülei, testvérei mind újlengyeli lakosok, akiknél gyakran megfordul. Büszke Újlengyelre és Újlengyel is méltán lehet büszke rá!

 

SarkoziAkos